Poniedziałek, 29 kwiecień 2024 r.
  Imieniny: Hugona, Piotra, Roberty.
  Strona głównaOferta handlowaMiody pitne
 
 DZIAŁY
Działalność:
Sądecki Bartnik
Bartnik Pasieka
TOB Bartnik
Oferta handlowa:
Miody naturalne
Produkty pszczele
Miody pitne
Sprzęt pszczelarski
Gospodarka pasieczna:
Pasieka towarowa
Pasieka hodowlana
Wydawnictwo:
O wydawnictwie
Literatura pszczelarska
Filmy
Działalność kulturalna:
Muzeum Pszczelarstwa
Promocja firmy:
Biesiady u Bartnika
Apimondia
Kącik pszczelarza:
Poradnik
Warto przeczytać
Pszczelarstwo na świecie
 Miody pitne
Przepisy na miody pitne
    Sprawdzone przepisy na miody pitne - warzone i sycone. (przepisy podano wg T.Ciesielskiego i M.Wojtackiego)

Zobacz również:
Miody pitne w tradycji
Miody pitne - zasady produkcji
Domowy wyrób miodów pitnych - zasady ogólne
miodowa oferta

Podane proporcje obliczono na ok. 20 litrów miodu pitnego.


Kasztelański (dwójniak)

Składniki:

  • 13,3 litra miodu (18,6 kg)
  • 6,7 litra wody
  • 6 gramów pożywki dla drożdży
  • 70 gramów kwasku cytrynowego
  • 20 gramów chmielu
  • laska wanilii
  • 60 gramów świeżych liści selera
  • Do przygotowania brzeczki używamy miodu najlepszej jakości. Ilość matki drożdżowej do zaszczepienia brzeczki wynosi 2 litry. Fermentacja tego miodu przebiega bardzo powoli, a niektórych przypadkach wymaga produkcji etapowej, polegającej na stopniowym dosładzaniu fermentującego napoju. Półtorak dojrzewa 10 lat, a im dłużej trwa leżakowanie, tym miód jest lepszy.


    Kapucyński (dwójniak)

    Składniki:

  • 10 litrów miodu (14 kg)
  • 10 litrów wody
  • 7 gramów pożywki dla drożdży
  • 60 gramów kwasku cytrynowego
  • 0 gramów chmielu
  • 2 gramy imbiru
  • Wymaga miodu wysokiej jakości. Do szczepienia brzeczki należy użyć 1,5 litra matki drożdżowej. Dwójniak dojrzewa ok. 8 lat.


    Korzenny (dwójniak)

    Składniki:

  • 10 litrów miodu (14 kg)
  • 10 litrów wody
  • 7 gramów pożywki dla drożdży
  • 60 gramów kwasku cytrynowego
  • 20 gramów chmielu
  • 2 gramy cynamonu
  • 2 gramy imbiru
  • 2 gramy gałki muszkatołowej
  • 1 gram goździków
  • Miód ma bardzo intensywny smak i zapach, co zawdzięcza dużej ilości przypraw. Dojrzewa, jak większość dwójniaków, ok. 8 lat.


    Litewski (dwójniak)

    Składniki:

  • 10 litrów miodu (14 kg)
  • 10 litrów wody
  • 7 gramów pożywki dla drożdży
  • 60 gramów kwasku cytrynowego
  • 30 gramów suszonych owoców jałowca
  • 20 gramów kminku
  • 20 gramów kwiatów czarnego bzu
  • Miód ten można sporządzać według proporcji charakterystycznych dla trójniaków, dzięki czemu staje się on wytrawniejszy.


    Kowieński (trójniak)

    Składniki:

  • 6,7 litra miodu (9,4 kg)
  • 13,3 litra wody
  • 8 gramów pożywki dla drożdży
  • 50 gramów kwasku cytrynowego
  • Miód ten sporządza się z wysokiej jakości miodu lipowego, bez żadnych dodatków.
    Do szczepienia używa się 1 litra matki drożdżowej. Brzeczkę należy gotować krótko, bo lubi się przypalać. Fermentacja przebiega szybko i w dość burzliwy sposób. Dojrzewa 2-3 lata. Można go sporządzać na brzeczce dwójniaka.


    Polski (trójniak)

    Składniki:

  • 6,7 litra miodu (9,4 kg)
  • 13,3 litra wody
  • 8 gramów pożywki dla drożdży
  • 50 gramów kwasku cytrynowego
  • 100 gramów jagód z czarnej porzeczki
  • 2 gramy korzenia kozłka lekarskiego (popularnej waleriany)
  • 20 gramów chmielu
  • Miód o wysokich walorach smakowych, z czasem półwytrawny. Dojrzewa 5-6 lat.


    Czysty (trójniak)

    Składniki:

  • 6,7 litra miodu (9,4 kg)
  • 13,3 litra wody
  • 8 gramów pożywki dla drożdży
  • 50 gramów kwasku cytrynowego
  • 20 gramów malin lub soku malinowego - według uznania
  • Miód ten nazywany jest także "panieńskim". Wymaga dobrej jakości miodów wielokwiatowych, najlepiej wiosennych. Należy unikać stosowania do wyrobu miodów: rzepakowego i akacjowego, bo psują jego smak.


    Obozowy (czwórniak)

    Składniki:

  • 5 litrów miodu (7 kg)
  • 15 litrów wody
  • 9 gramów pożywki dla drożdży
  • 40 gramów kwasku cytrynowego
  • 20 gramów chmielu
  • 5 gramów cynamonu
  • 15 gramów suszonych owoców jałowca
  • 2 gramy korzenia kozłka lekarskiego
  • Miód nazywany: "kwarcianym" lub "dębniakiem". Do szczepienia brzeczki należy użyć 1 litra matki drożdżowej. Fermentuje szybko i burzliwie. Dojrzewa 7-8 miesięcy, ale najlepszy jest po roku. Miód raczej wytrawny.

    Podane powyżej przepisy można w miarę potrzeby modyfikować, nie zaleca się przy tym zbytniego zwiększania ilości dodatków, gdyż mogą po prostu zepsuć smak miodu. Zmieniając stosunek objętościowy miodu do wody, można uzyskać miody o smaku mniej lub bardziej słodkim.

    Można również z powodzeniem eksperymentować, wykorzystując lokalne, oryginalne odmiany miodu pszczelego, pamiętając o zachowaniu podanych wyżej proporcji.

     WAŻNE
    miodowa oferta

     SONDA
    Pytanie brzmi:
    MIODY PITNE
    Który z oferowanych przez nas miodów pitnych smakował Państwu najlepiej?
    Kozacki
    trójniak
    Maćko
    dwójniak
    Koronny
    dwójniak
    Maliniak
    dwójniak
    Rycerski
    trójniak
    Litewski
    trójniak
    "AM" kamionka
    dwójniak
    Trybunalski
    trójniak
    GOSPODARSTWO PASIECZNE "SĄDECKI BARTNIK" A. & J. KASZTELEWICZ,  33-331 STRÓŻE 235
    tel. (+48-18) 445 18 82,  fax (+48-18) 445 18 72,  e-mail: bartnik@bartnik.pl    (Admin)