Czwartek, 16 maj 2024 r.
  Imieniny: Andrzeja, Jędrzeja, Małgorzaty.
  Strona głównaOferta handlowaMiody pitne
 
 DZIAŁY
Działalność:
Sądecki Bartnik
Bartnik Pasieka
TOB Bartnik
Oferta handlowa:
Miody naturalne
Produkty pszczele
Miody pitne
Sprzęt pszczelarski
Gospodarka pasieczna:
Pasieka towarowa
Pasieka hodowlana
Wydawnictwo:
O wydawnictwie
Literatura pszczelarska
Filmy
Działalność kulturalna:
Muzeum Pszczelarstwa
Promocja firmy:
Biesiady u Bartnika
Apimondia
Kącik pszczelarza:
Poradnik
Warto przeczytać
Pszczelarstwo na świecie
 Miody pitne
Miody pitne - zasady produkcji
    Miód pitny to napój alkoholowy, otrzymywany drogą fermentacji alkoholowej, której poddawana jest tzw. brzeczka, czyli roztwór wodny naturalnego miodu pszczelego. Miody pitne powstają w wyniku fermentacji roztworu miodu surowego (nie gotowanego), natomiast miody sycone otrzymuje się drogą fermentacji miodu uprzednio gotowanego (warzonego). Mimo, że produkcja miodów naturalnych jest prostsza, nie wytwarza się ich dziś, ponieważ uzyskany w ten sposób napój jest znacznie gorszej jakości, niż miód sycony.

Zobacz również:
Miody pitne w tradycji
Domowy wyrób miodów pitnych - zasady ogólne
Przepisy na miody pitne
miodowa oferta

W zależności od stosunku objętościowego miodu do wody w roztworze, wyróżniamy następujące rodzaje miodów pitnych:

  • - półtoraki - 1 część miodu na 0,5 części wody (58-610 Blg.)
  • - dwójniaki - 1 część miodu na 1 część wody (48-500 Blg.)
  • - trójniaki - 1 część miodu na 2 części wody (34-360 Blg.)
  • - czwórniaki - 1 część miodu na 3 części wody (25-280 Blg.)
  • - piątaki - 1 część miodu na 4 części wody (21-230 Blg.)

Proporcje podaje się w odniesieniu do litrów lub hektolitrów, zaś stopień Ballinga (skrót: Blg.) określa w przemyśle spożywczym gęstość roztworu cukrów w wodzie - 10 Blg. odpowiada 1% wagowemu sacharozy w roztworze.

Proces fermentacji brzeczki może mieć mniej, lub bardziej burzliwy przebieg, a czas dojrzewania miodów pitnych zależy od ich rodzaju. I tak: piątaki i czwórniaki, czyli miody wytrawne, dojrzewają 6-7 miesięcy. Trójniakom potrzeba na to 2-3 lat, zaś półtoraki i dwójniaki nadają się do spożycia dopiero po 8-10 latach, a czas sprzyja podnoszeniu jakości ich smaku i aromatu.

 WAŻNE
miodowa oferta

GOSPODARSTWO PASIECZNE "SĄDECKI BARTNIK" A. & J. KASZTELEWICZ,  33-331 STRÓŻE 235
tel. (+48-18) 445 18 82,  fax (+48-18) 445 18 72,  e-mail: bartnik@bartnik.pl    (Admin)