Miód pszczeli jako jeden z nielicznych naturalnych produktów weglowodanowych należy do artykułów spożywczych, które powinny wchodzić w skład codziennych posiłków kazdego z nas, a w szczególności dzieci i młodzieży.
Z myślą o naszych konsumentach, polecamy miód kremowany , który ze względu na swą konsystencję zachowuje długo atrakcyjny wygląd i doskonale rozprowadza się na pieczywie.
Co warto wiedzieć o procesie krystalizacji miodu?
Ten naturalny proces, polegający na tworzeniu się wokół ośrodków krystalizacji różnej wielkości kryształów, w dużym stopniu decyduje o wyborze konsumenta przy zakupie miodu.
Aby spowolnić ten proces, stosuje się dekrystalizację miodu, która ma wpływ na obniżenie jego właściwości. Czasami ponowna krystalizacja powoduje rozdzielenie się glukozy od fruktozy, w wyniku czego miód rozwarstwia się. Chcąc uniknąć tych problmów, opracowano metodę spowolnienia procesu krystalizacji, czego efektem jest pojawienie się na rynku miodu kremowanego.
Miód o takiej konsystencji uzyskuje się poprzez mechaniczne mieszanie świeżo pozyskanej od pszczół patoki, aż do momentu krystalizacji. Dzięki tej technologii powstaje jednolita masa, dająca się łatwo nabierać i rozsmarowywać. Przy tym miód zachowuje wszystkie wartości: aktywność związków biologicznie czynnych, przyjemny aromat, dobry smak i atrakcyjny wygląd. Taką konsystencję zachowuje bardzo długo, co sprawia, że pod względem jakościowym przewyższa miody dekrystalizowane, powszechnie dostępne w sprzedaży.
|